Στο μικροσκόπιο έχουν βάλει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα οι ευρωπαίοι. Βρυξέλλες και Βερολίνο ετοιμάζουν ήδη τα σχέδια τους για την επόμενη μέρα των εκλογών ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κυβέρνηση αναλάβει τις τύχες της χώρας. Άλλωστε η δίμηνη παράταση λήγει στα τέλη Φεβρουαρίου και η τρόικα είναι έτοιμη να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έδειξε να είναι θετικός στο ενδεχόμενο μιας νέας δίμηνης παράτασης εφόσον την ζητήσει η ελληνική πλευρά. «Θα ήταν υπόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα» δήλωσε ο Μάρτιν Γιέγκερ και πρόσθεσε «Το αν κάτι τέτοιο είναι πιθανό αποτελεί μια εικασία, μια υποθετική ερώτηση, όπως τόσες πολλές, τις οποίες τις τελευταίες ημέρες έχουμε συζητήσει εδώ σχετικά με την Ελλάδα. Σε αυτό δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ».
Την σκυτάλη στην συνέχεια πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτο οποίος ρωτήθηκε για το αν υπήρξαν επαφές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Άσμουσεν. «Ο συνομιλητής της κυβέρνησης είναι, όπως ισχύει και για όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας, η κυβέρνηση της χώρας. Και με αυτήν οι επαφές είναι πολύ στενές» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν η καγκελάριος είναι ενήμερη για συνάντηση του κ. 'Ασμουσεν με υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τα Χριστούγεννα, ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι η κ. Μέρκελ είναι απολύτως ενήμερη για το συνολικό θέμα «Ελλάδα» και για τη συνεργασία με την Ελλάδα. «Κατά τα άλλα, ισχύει αυτό που είπα: ο συνομιλητής μας στην Ελλάδα είναι, όπως και σε άλλες χώρες, η κυβέρνηση. Επίσημη εντολή από τη γερμανική κυβέρνηση για τέτοιες συνομιλίες - εφόσον υπάρχουν, κάτι που δεν το γνωρίζω - δεν υπάρχει»
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας με το εάν αυτές οι ανεπίσημες συνομιλίες γίνονται με το βλέμμα σε μια πιθανή ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε: «Περιμένουμε τις εκλογές στην Ελλάδα στο τέλος του μήνα. Αυτό μου φαίνεται ως η φυσιολογική και δημοκρατική διαδικασία από την πλευρά ενός Ευρωπαίου εταίρου».
Την πεποίθηση ότι η συζήτηση για «κάποια επιπλέον ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» μπορεί να ανοίξει, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και την εφαρμογή των μέτρων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, εκφράζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην πορτογαλική εφημερίδα «Diario Economico».
Στην ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Κ. Ρέγκλινγκ υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα από το 2009 ως σήμερα έχει διανύσει μεγάλο δρόμο, ξεκινώντας από μια πολύ δύσκολη οικονομικά και πολιτικά θέση. Ο επικεφαλής του ESM εκφράζει την πεποίθηση ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ και επισημαίνει ότι το ποσοστό του ελληνικού λαού που επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από το 70% στο 80%.