Υπερβάσεις των ανώτερων ορίων όζοντος σε τρεις σταθμούς μέτρησης καταγράφονται τις τελευταίες μέρες στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αποδίδεται στην παρατεταμένη ηλιοφάνεια και στις υψηλές θερμοκρασίες.
Οπως ανακοινώθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την περασμένη Δευτέρα σημειώθηκε υπέρβαση του ανώτερου ορίου κατά 23,89% στον σταθμό μέτρησης του Ελευθέριου - Κορδελιού για χρονικό διάστημα εννέα ωρών (μέγιστη ωριαία τιμή 223 μg/m3).
Επίσης, στον σταθμό μέτρησης του ΑΠΘ στο κέντρο της πόλης υπήρξε ποσοστιαία υπέρβαση κατά 9,44% (197 μg/m3) για τέσσερις ώρες, ενώ στον σταθμό του Πανοράματος υπέρβαση 5% για τρεις ώρες (189 μg./m3).
Το όζον (Ο3) είναι ένας δευτερογενής ρύπος που σχηματίζεται στον τροπόσφαιρα, το χαμηλότερο τμήμα της ατμόσφαιρας, από πολύπλοκες φωτοχημικές αντιδράσεις που έπονται των εκπομπών των πρόδρομων αερίων όπως τα ΝΟx και οι υδρογονάνθρακες.
Οι μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν τον σχηματισμό του όζοντος είναι η μεγάλη ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες. Υπερβάσεις του ορίου ενημέρωσης του κοινού (180 μg/m3) καταγράφονται κάθε χρόνο στον ελλαδικό χώρο κατά τη θερινή περίοδο, κυρίως τις μεταμεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες, καθώς και σε όλες τις νότιες χώρες της ΕΕ, κυρίως από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο.
Οι ειδικοί συνιστούν στις ευαίσθητες και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και μικρά παιδιά), να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη των τιμών ρύπανσης και σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου συναγερμού (240 μg/m3) θα προβεί στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του πληθυσμού.