Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Δυο γαστρονομικές βραδιές την 29η Ιουνίου και την 13η Ιουλίου

Γεύσεις από αρχαία Ρώμη και Βυζάντιο

Γεύσεις από την αρχαία Ρώμη αλλά και τη Βυζαντινή κουζίνα θα έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν οι Αθηναίοι στο μπαλκόνι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, την Παρασκευή 29 Ιουνίου και την Παρασκευή 13 Ιουλίου με θέα την Ακρόπολη. 

Ο Σύλλογος διοργανώνει δύο γαστρονομικές βραδιές, όπου θα παρουσιαστεί η δουλειά τηςΜαριάνας Καβρουλάκη, ερευνήτριας της Ιστορίας της Διατροφής και ιδρύτριας των Συμποσίων της Ελληνικής Γαστρονομίας.

Την Παρασκευή 29 Ιουνίου στις 21:00 η κυρία Καβρουλάκη θα έχει ετοιμάσει ένα δείπνο εμπνευσμένο από τα τραπέζια της αρχαίας Ρώμης και το μενού θα περιλαμβάνει πιάτα από το πολυτελές κομμάτι της Ρωμαϊκής κουζίνας, αλλά και πιάτα που προέρχονται από την αγροτική κουζίνα της Ρώμης.

«Κατά την διάρκεια του δείπνου θα συζητήσουμε για τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, για τη συμπεριφορά στα τραπέζια, τα ήθη και τα έθιμα. Όλα τα φαγητά μαγειρεύονται με ιδιαίτερη μέθοδο, προσαρμοσμένη στη σύγχρονη κουζίνα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όταν αλλάζει το σκεύος αλλάζουν και οι γεύσεις των φαγητών» αναφέρει η κυρία Μαριάνα Καβρουλάκη, η οποία διαθέτει αρκετά σκεύη της εποχής και έχει παραγγείλει και κάποια καινούρια από εργαστήρια.

Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει μπορεί να κάνει κράτηση στο e-mail [email protected] ή στα τηλέφωνα             210 3252214       (11.00- 15:00) και            6970988908       (9:00-15:00 - 18:00 - 21:00). Η τιμή είναι 25 ευρώ ανά άτομο και εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού θέσεων η συμμετοχή είναι δυνατή μόνο μετά από κράτηση.

Η επόμενη γαστρονομική εκδήλωση «Τρώγοντας στη Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 13 Ιουλίου, ώρα 21:00.

Το μενού του ρωμαϊκού δείπνου περιλαμβάνει:

Ιsicia omentata: Mία συνταγή του Απίκιου με κεφτεδάκια (κρέας, ψωμί μουλιασμένο σε κρασί, πιπέρι, fish sauce) τυλιγμένα σε έντερο με κουκουνάρι στο κέντρο μαγειρεμένα σε πετιμέζι.

Gustum de curcubitis: Κολοκυθάκια βραστά σε ελάχιστο νερό, τα οποία έπειτα μπαίνουν στο τηγάνι με πιπέρι, κύμινο, ασαφετίδα, πήγανο, ξίδι, fish sauce και πετιμέζι.

Αγγούρι και καρπούζι: Αγγούρι και καρπούζι, πιπέρι, φλισκούνι, μέλι, ξίδι, fish sauce. Τα φρούτα και τα λαχανικά τα χρησιμοποιούσαν και ως ορεκτικά και ως φρούτα στο πρωινό τους αλλά και μετά τα γεύματα.

Μulsum: Oινόμελι, το οποίο έχει την δυνατότητα να καθαρίζει την γεύση και προετοιμάζει τον... ουρανίσκο για το επόμενο πιάτο.

Μixtura cum nucleis pineis: ένα άλειμμα με τυρί, κουκουνάρια, αμύγδαλα, μαϊντανό, ελαιόλαδο, ξίδι, κόλιαντρο, δυόσμο, πήγανο, θυμάρι και πιπέρι πολύ διαδεδομένο στα αγροτικά φαγητά.

Έτνος αρακά: ένας χυλός με αρακά, πράσσο, άνηθο και ελαιόλαδο.

Ψωμί όλυρας (triticum spelta) από μια παλιά ποικιλία σιτηρών, που καλλιεργείται μέχρι σήμερα στην Ιταλία.

Ωμό λάχανο με κόλιαντρο, ξίδι, μέλι και ασαφετίδα ( μια σκόνη που χρησιμοποιείται στην ινδική κουζίνα).

Χοιρινό με σάλτσα κρασιού, σύκου, κόλιαντρο, σύκα, ξίδι, ελαιόλαδο, ρίγανη και μαϊντανό.

Πληγούρι βρασμένο για συνοδεία του κρέατος.

Ως γλυκό θα σερβιριστεί tyropatina, ένα είδος σουφλέ με αυγά, γάλα, μέλι και πιπέρι και γάστρις, ένα είδος παστελιού με αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, σουσάμι, παπαρουνόσπορο, μέλι και μαύρο πιπέρι, το οποίο το περιγράφει ο Αθηναίος σ' ένα απ' τα βιβλία του.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης