Παρά το επιδεινούμενο για τις μετακινήσεις κλίμα στην Ευρώπη, στην Ελλάδα καθίσταται ολοένα και δυσκολότερο να βρεθούν διαθέσιμα δωμάτια σε πολλούς προορισμούς από τα τέλη Ιουλίου έως και τον Αύγουστο.
Από τη μία είναι η αυξημένη διάθεση για διακοπές τόσο των Ελλήνων όσο και εκείνων των Ευρωπαίων που αποφασίζουν να ταξιδέψουν παρά τα όποια αντικίνητρα, όπως η καραντίνα κατά την επιστροφή, και από την άλλη το γεγονός ότι πολλά εποχικά ξενοδοχεία, όπως και πέρυσι, δεν έχουν ακόμα ανοίξει ή δεν σκοπεύουν να ανοίξουν καθόλου φέτος.
Ετσι, στο αποκορύφωμα της παραθεριστικής περιόδου η προσφορά διαθέσιμων κλινών είναι σημαντικά περιορισμένη, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην είναι εύκολη η εξεύρεση δωματίων αλλά και να ωθούνται οι τιμές υψηλότερα.
Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία στις δυτικές παραλίες της Αττικής, οι πληρότητες εκείνες τις ημέρες, δηλαδή από τα τέλη Ιουλίου έως και το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου, αναφέρονται ήδη πάνω από 85%. Σε άλλους, πιο απομακρυσμένους προορισμούς, όπως στα Δωδεκάνησα ή στις Βόρειες Σποράδες, παρατηρούνται επίσης ελλείψεις διαθέσιμων δωματίων.
Σε πολλές περιπτώσεις, ξενοδόχοι περιμένουν να διαπιστώσουν με βεβαιότητα τα πραγματικά μεγέθη της ζήτησης πριν προχωρήσουν στο άνοιγμα των μονάδων τους, αλλά με τις συνεχείς αναβολές στην απελευθέρωση των μετακινήσεων από τη Βρετανία, τη Ρωσία, αλλά και άλλες περιοχές από τις οποίες έλκουν τουρίστες, καθυστερούν και οι σχετικές αποφάσεις. Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος της δυναμικότητας σε όσα ξενοδοχεία ανοίγουν φέτος καλύπτεται από όσους κάνουν χρήση voucher που έλαβαν πέρυσι.
Την ώρα όμως που σημειώνονται τέτοιες υψηλές πληρότητες σε αρκετούς προορισμούς, άλλοι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας του μείγματος των αγορών στις οποίες απευθύνονταν. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις μονάδων στα Δωδεκάνησα, και ειδικότερα στην Κω και τη Ρόδο, όπως και στα Επτάνησα, των οποίων η εξάρτηση από τη βρετανική αγορά είναι υψηλή.