Στη διάρκεια μιας ανασκαφής στη περιοχή Μπαγκιχαμσάιρ στη κεντρική Αγγλία το 2010 ανακαλύφθηκαν σε ένα λάκκο διάφορα αντικείμενα (αγγεία, ένα καλάθι, παπούτσια, οστά ζώων κ.α.) και η χρονολόγηση έδειξε ότι τα αντικείμενα αυτά είχαν ηλικία περίπου 1,700 ετών.
Ανάμεσα στα αντικείμενα ήταν και τέσσερα αβγά κατά πάσα πιθανότητα αβγά κότας. Δυστυχώς παρά την προσπάθεια των αρχαιολόγων να βγάλουν από τον λάκκο τα αβγά προσεκτικά τα τρία από αυτά έσπασαν. Το ένα που απέμεινε αποθηκεύτηκε και δεν απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα έκτοτε.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα Guardian πέρυσι έγινε μια συζήτηση ειδικών για την ανακάλυψη των ευρημάτων στον συγκεκριμένο λάκκο και η αρχαιολόγος συντηρήτρια και επιστήμονας υλικών Ντάνα Γκουντμπερν Μπράουν έριξε την ιδέα να μελετήσουν με μη επεμβατικούς τρόπους το αβγό.
Αποφασίστηκε τελικά να πραγματοποιηθούν σαρώσεις στο αβγό και τα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα άφησαν τους ερευνητές έκπληκτους. Το αβγό εξακολουθεί να περιέχει άθικτο το περιεχόμενο του δηλαδή τον κρόκο και το ασπράδι του.
Το «Aylesbury egg» όπως ονομάστηκε το αβγό έχει μεταφερθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο και είναι το αρχαιότερο αβγό που γνωρίζουμε να έχει διατηρήσει με φυσικό τρόπο το περιεχόμενο του.
Έχουν ανακαλυφθεί αβγά αρχαιότερα από αυτό που έχουν άθικτο το περιεχόμενο τους αλλά είναι μουμιοποιημένα και γενικότερα προϊόν κάποιας επεξεργασίας ενώ στην προκειμένη περίπτωση αυτό έγινε ακούσια.
Οι ειδικοί τώρα εξετάζουν το ενδεχόμενο να γίνει μια μικροσκοπική τρύπα στο αυγό για να εξαχθεί το περιεχόμενο του και να γίνουν αναλύσεις για την ταυτότητα του πτηνού που το γέννησε.