Το 2023, ορόσημο στις σχέσεις με Τουρκία

Του Νίκου Κωνσταντάρα

Οπως αναµενόταν, 100 χρόνια µετά το 1922, το 2022 ήταν χρονιά μεγάλης έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το 2023 είναι η εκατονταετηρίδα της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο του Ερντογάν εδώ και αρκετά χρόνια.

Αντί να εκτιμά το γεγονός ότι η Συνθήκη αποτέλεσε σταθερή βάση για το τουρκικό κράτος που ιδρύθηκε την ίδια χρονιά, εξασφαλίζοντας τα σύνορά του, ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει ότι τα όρια της Συνθήκης είναι πιο στενά από «τα σύνορα της καρδιάς» του. Με εκλογές στην Τουρκία, στην Ελλάδα και την Κύπρο τους επόμενους μήνες, είναι πολύ πιθανό ο Ερντογάν να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον Ελλάδας και Κύπρου και όσων τις στηρίζουν. Σύμφωνα με το αφήγημα που ο Ερντογάν κατασκεύασε, αυτός «κερδίζει» είτε δείχνοντας πυγμή είτε διαμαρτυρόμενος για τη «μεροληψία» όσων δεν στηρίζουν τον ίδιο και έτσι «αδικούν» την Τουρκία, η οποία έχει ανάγκη το στιβαρό του χέρι στο τιμόνι.

Πιθανότατα θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης. Ομως, ίσως μετά τις εκλογές φανεί και στη γείτονα το αδιέ- ξοδο της επιθετικό- τητας του Ερντογάν.

Ενα από τα αγαθά της εποχής μας είναι η εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες άμεσης μετάφρασης (όπως Google Translate και DeepL) που, μεταξύ πολλών άλλων, μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε τη συζήτηση γύρω από ζητήματα που μας ενδιαφέρουν στην ίδια τη γλώσσα που διεξάγεται. Βλέπουμε «άμεσα» τη σημασία που προσδίδουν διπλωμάτες, αναλυτές, κ.ά. στα θέματα αυτά όταν μιλούν με το δικό τους κοινό και όχι όταν απευθύνονται σε ξένους.

Για πολλά χρόνια, σοβαροί Τούρκοι δημοσιογράφοι έλεγαν ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται πολύ χαμηλά στο «ραντάρ» της δημόσιας συζήτησης στη χώρα τους, ενώ στην Ελλάδα και την Κύπρο πάντα υπήρχε επαγρύπνηση στην πολιτική και τον Τύπο όσον αφορά τα λεγόμενα και τις κινήσεις της Τουρκίας (δικαιολογημένα, ασφαλώς, καθώς τα επιθετικά λόγια της Τουρκίας ενίοτε μεταφράζονται σε τετελεσμένα στο πεδίο). Σήμερα, ενώ άλλα προβλήματα είναι πολύ σοβαρότερα και απασχολούν τους Τούρκους αναλυτές (όπως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, με τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Συρία και το Ισραήλ), κερδίζουν έδαφος οι καταγγελίες του Ερντογάν ότι η Ελλάδα είναι αυτή που κλιμακώνει την επιθετικότητα. Ενδεικτικό είναι σχόλιο του πρώην διπλωμάτη Hasan Goguz (ο οποίος υπηρέτησε και στην Αθήνα).

«Η βασική αιτία για την ένταση στο Αιγαίο είναι η εσωτερική πολιτική σκηνή στην Ελλάδα», έγραψε στην ιστοσελίδα Yetkin Report. Ισχυρίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και από το Qatargate. Δεν έχει σημασία αν η εικόνα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, στο κοινό του (διπλωμάτες και αναλυτές, κυρίως) εδραιώνεται η εντύπωση ότι η Ελλάδα προκαλεί. Ενώ ο Goguz σημειώνει ότι και στην Τουρκία υπάρχουν σχολιαστές που παρουσιάζουν τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου και ισχυρίζονται ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την ελληνική επιθετικότητα, δεν αναφέρεται στις ολοένα πιο επιθετικές τουρκικές δηλώσεις και κινήσεις εναντίον της Ελλάδας.

Από την άλλη, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Serhat Guvenc σημειώνει την παρατήρηση του συναδέλφου του Mustafa Aydin, ότι μετά τις εκλογές του 2023 οι ηγεσίες της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Κύπρου θα έχουν όλες περίοδο 4-5 χρόνων χωρίς εκλογές για να κινηθούν πιο συναινετικά μεταξύ τους.

Το 2023 θα είναι ορόσημο στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και για την Κύπρο. Πιθανότατα θα υπάρξει κλιμάκωση της έντασης. Ομως, ίσως μετά τις εκλογές φανεί και στην Τουρκία το αδιέξοδο της επιθετικότητας του Ερντογάν. Αδιέξοδο που ήδη προκαλεί ανατροπές σε άλλα μέτωπα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης