Υποβλήθηκε από k.p στις Παρ, 10/01/2025 - 08:43.
Μετά την ολοκλήρωση του εθνικού πένθους στη μνήμη του Κώστα Σημίτη, η κυβέρνηση επιστρέφει στην καθημερινότητά της και σήμερα συνεδριάζει για πρώτη φορά το 2025 το υπουργικό συμβούλιο. Είναι στην πραγματικότητα η συνέχεια του υπουργικού που συνεδρίασε δύο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, οπότε και οι υπουργοί έλαβαν τους περίφημους «μπλε φακέλους» με τον κυβερνητικό προγραμματισμό της νέας χρονιάς.
Σύμφωνα με συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός θα δώσει το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης και της χώρας σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αυτές τις μέρες παρουσιάζονται ανάγλυφες, όπως οι διεκδικήσεις του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στις ΗΠΑ, οι παρεμβάσεις Μασκ σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και η κλιματική κρίση που οδηγεί σε mega-πυρκαγιές, όπως αυτή που έκανε στάχτη το Λος Άντζελες, ο κ. Μητσοτάκης θα αντιπαραβάλλει την εικόνα της Ελλάδας ως ενός παραδείγματος σταθερότητας.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία δεν είναι ευάλωτη. Είναι μια χώρα, η οποία εκπέμπει, εξάγει σταθερότητα και ασφάλεια. Είναι κάτι το οποίο μετράει πάρα πολύ σε αυτή την περίοδο». σχολίασε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε αυτό το κλίμα (Talk Radio 98,9).
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργικό συνεδριάζει και σε ένα περιβάλλον αναμονής ενόψει της πρότασής του για την Προεδρία της Δημοκρατίας που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, με άκρως πιθανή μέρα την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου.
Τομή για τα Πειθαρχικά του Δημοσίου
Δίνοντας το στίγμα για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις του 2025, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση να σταθεί ιδιαιτέρως στο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών (Θεόδωρος Λιβάνιος και Βιβή Χαραλαμπογιάννη) για τις ριζικές τομές που θα επέλθουν ως το τέλος του έτους στα Πειθαρχικά Συμβούλια του Δημοσίου.
Εκεί έχουν «κολλήσει» αρκετές υποθέσεις, αρκετές εκ των οποίων δεν έχουν καν ξεκινήσει να εξετάζονται σε πρώτο βαθμό. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργήσει τα 92 πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια και το δευτεροβάθμια και να δημιουργήσει ένα ενιαίο όργανο που θα απαρτίζεται κατ'αποκλειστικότητα από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Στην πλήρη του ανάπτυξη το όργανο θα έχει 50 στελέχη του ΝΣΚ που θα αξιολογούν υποθέσεις σε τριμελείς ή πενταμελείς συνθέσεις. Παράλληλα, όσοι θα συμμετέχουν στο νέο Πειθαρχικό θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σε αντίθεση με σήμερα που οι δικαστές, τα στελέχη του ΝΣΚ και οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι που συμμετέχουν έχουν άλλη κύρια απασχόληση και κατά βάση μεγάλο φόρτο εργασίας. Ο στόχος είναι το επόμενο διάστημα να ξεκαθαρίσουν αρκετές εκκρεμότητες και να επιταχυνθεί ο χρόνος εξέτασης των υποθέσεων.
Άλλο νομοσχέδιο που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως είναι οι νέοι κανόνες λειτουργίας που θα εισάγει για το Χρηματιστήριο ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με στόχο να ενισχυθεί το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών και «καθαρίσει» το τοπίο. Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να αναλάβει εποπτικό ρόλο και για τις αγορές των κρυπτονομισμάτων που γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.
Μοιράσου το: