Ημέρες αγωνίας στη Σαντορίνη με τους σεισμούς να έχουν ξεπεράσει τους 560-Φεύγουν κάτοικοι και τουρίστες

Οι Επιτροπές των σεισμολόγων θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη το πρωί, όμως γεμάτες επιβάτες αναχωρούν οι πτήσεις από τη Σαντορίνη λογω της σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών.

Γεμάτες οι πτήσεις από Σαντορίνη προς «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις από Σαντορίνη προς Αθήνα αναχωρούν με τα αεροσκάφη γεμάτα. Οι αεροπορικές έχουν προγραμματίσει έκτακτα δρομολόγια, ενώ με πληρότητες αναχωρούν και τα πλοία από το νησί.
 

Κλειστά τα σχολεία σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό έως την Παρασκευή - Τι αποφάσισε η επιτροπή των σεισμολόγων
Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00. Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Να μην πανικοβληθεί ο κόσμος, δεν θα δούμε σεισμό σαν του 1956
«Η σεισμική δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται πλέον κοντά στην Αμοργό θα διαρκέσει από μερικές ημέρες έως εβδομάδες, διατηρώντας τα ίδια μεγέθη. Θέλει χιλιάδες χρόνια για να γεμίσει το ρήγμα. Δεν θα δώσει σεισμούς μεγάλων μεγεθών. Μπορεί να δούμε μεγέθη μεγαλύτερα από 5 Ρίχτερ. Να μην πανικοβληθεί ο κόσμος, δεν θα δούμε σεισμό σαν του 1956» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. Για το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός τσουνάμι, είπε πως είναι υπαρκτό, αλλά θα είναι μικρό.

Συνεχείς οι μετρήσεις των επιστημόνων στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο στη Σαντορίνη
Oι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τη Νέα Καμμένη, αλλά και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπο, εν μέσω των σεισμικών δραστηριοτήτων που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στο νησί.

Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο: Συνολικά πάνω από 555 σεισμοί από τις 28 Ιανουαρίου στην περιοχή
Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο από τις 28 Ιανουαρίου, το νησί της Σαντορίνης παρουσίασε σημαντική αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας.

«Έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 555 σεισμοί μεγέθους έως 5 βαθμών. Οι σεισμοί αυτοί συγκεντρώνονται περίπου 25 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σαντορίνης» αναφέρει χαρακτηριστικά παρουσιάζοντας γράφημα των σεισμών.
Λέκκας: Θετικό ότι η σεισμική δραστηριότητα περιορίζεται προς την Αμοργό
«Η σεισμική δραστηριότητα παραμένει αμείωτη και σήμερα, έχουμε αρκετά μεγάλα μεγέθη, της τάξεως των 4 έως 5 βαθμών. Είναι μεγέθη τα οποία γίνονται έντονα αισθητά στους κατοίκους του νησιού και βεβαίως αυτή η δραστηριότητα αναπτύσσεται προς τα βορειοανατολικά πια, δηλαδή κοντά στην Αμοργό» τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι έχουμε την ενεργοποίηση ρηγμάτων τα οποία δεν αντιστοιχούν στο ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Ούτως ή άλλως δεν μπόρεσε αυτό το ρήγμα να δώσει μεγάλο σεισμό γιατί έχει εκτονώσει πολύ μεγάλη ενέργεια του το 1956 και να γεμίσει πάλι ενέργεια. Θα πρέπει να περάσουν χιλιάδες χρόνια. Έχουμε λοιπόν την ενεργοποίηση μικρότερων ρηγμάτων προς τα βορειοδυτικά του ρήγματος της Αμοργού» πρόσθεσε.

Και υπογράμμισε πως: «Η δραστηριότητα περιορίζεται κοντά στην Αμοργό, συνεπώς αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο, γιατί η Σαντορίνη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και τρωτή σε σχέση πάντα με την Αμοργό. Η Αμοργός έχει βραχώδεις σχηματισμούς, έχει λίγα κτίρια, δεν έχουμε μεγάλη έκταση, συνεπώς δεν ανησυχούμε, εάν τα επίκεντρα αυτά ήταν κοντά στην Σαντορίνη, η Σαντορίνη χαρακτηρίζεται από τους εντελώς αντίθετους παράγοντες και παραμέτρους.

Συνεπώς είναι ένα θετικό στοιχείο. Όπως επίσης θετικό στοιχείο είναι το γεγονός αυτό που αναλύσαμε και στην Επιτροπή, ότι η παρούσα σεισμική δραστηριότητα δεν έχει καμία μα καμία σχέση με τις εξελισσόμενες σεισμοηφαιστειακές διεργασίες στην Καλντέρα και στο Κολούμπο. Δεν συνδέονται αυτές οι δύο δραστηριότητες, είναι τελείως διαφορετικά πράγματα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης