Χάνουμε 375 εκατ. ευρώ αλλά κερδίζουμε 450 εκατ. ευρώ με την έξοδο στις αγορές. Αυτό υποστηρίζει η κυβέρνηση που ανακοίνωσε και επίσημα ότι το ποσό που θα ζητήσει το Δημόσιο ανέρχεται στα 2,5 δισ. και η διάρκεια των νέων ομολόγων θα είναι 5ετής. Οι έλληνες επενδυτές θα συμμετάσχουν σε ποσοστό μέχρι 10%.
Τι λέει η κυβέρνηση; Ότι με τη νέα έκδοση ομολόγων το μεσοσταθμικό κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα υποχωρήσει. Κι αυτό γιατί τα έντοκα γραμμάτια που είχαν υψηλό κόστος μέχρι σήμερα λόγω του ότι είχαν τον ρόλο του "εργαλείου πιστωτικής αξιολόγησης", σταματούν πλέον να διαδραματίζουν αυτόν τον ρόλο και θεωρούνται πλέον απο την αγορά "εργαλεία ρευστότητας".
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το κόστος αναχρηματοδότησης των έντοκων γραμματίων θα μειωθεί περαιτέρω (ήδη έχει μειωθεί κατά περίπου 3%). Ετσι θα προκύψει όφελος τουλάχιστον 450 εκ. ευρώ. Απο την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι το μεσοσταθμικό κόστος των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα απο την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ είναι γύρω στο 2-2,5%, με τη νέα έκδοση η χώρα θα δανειστεί 2,5 δισ. με ένα επιλέον κόστος περίπου 3%, οπότε η επιβάρυνση θα είναι περίπου 75 εκατομμύρια ευρώ (ετησίως).
Ανάδοχοι της έκδοσης θα είναι η Bank of America, Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley.
Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, " η Ελληνική Δημοκρατία έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο. Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον."