Οι άνεργοι στις ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού, ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια αριθμός εξωπραγματικός αλλά αυτό δεν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο είναι ότι τουλάχιστον 16 εκατ. θέσεις εργασίας θα χαθούν για πάντα!
Αν σκεφτεί κανείς ότι οι ΗΠΑ από το 2010, δημιούργησαν 10 εκατ. θέσεις εργασίας για να φτάσουν την ανεργία στο 3,5% και να υπερηφανεύονται για μια τεράστια επιτυχία, τότε θα αντιληφθεί ότι η μόνιμη απώλεια 16 εκατ. θέσεων είναι ταυτόχρονα και μόνιμη καταστροφή.
Οι New York Times εξηγούν ότι αυτή η απώλεια των θέσεων θα οφείλεται στη ΝΕΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ που θα ακολουθήσουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα τους. Μια κανονικότητα που θα περιγράφεται με λιγότερο κόσμο στα εστιατόρια, στα θέατρα, στα καταστήματα, στα γήπεδα, στα στάδια, στα ξενοδοχεία, στα αεροπλάνα, στον τουρισμό κ.α. οπότε θα χρειάζονται λιγότεροι εργαζόμενοι.
Ακόμα και η κατ΄ οίκον εργασία που προωθείται για χιλιάδες εργαζόμενους σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σημαίνει λιγότερες μετακινήσεις (συγκοινωνία, ΙΧ, καύσιμα) λιγότεροι... καφέδες, λιγότερη κατανάλωση. Στο τέλος λιγότεροι εργαζόμενοι.
Αυτή η νέα κανονικότητα δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Στην Ελλάδα για παράδειγμα, με βάση έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) καταγράφεται ότι:
- Ένας στους δύο όμως δεν θα επιστρέψει στην οργανωμένη εστίαση μέσα στο 2020.
- Ένας στους τρεις έχει αποφασίσει να μην κάνει διακοπές φέτος.
- Τέσσερις στους δέκα θα διατηρήσουν την τάση της αποφυγής εξόδου από το σπίτι ακόμα και το επόμενο έτος.
Έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή όπου ακόμα δεν είναι δυνατόν να καταγραφούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Είναι βέβαιο ωστόσο ότι ένα μέρος της ανεργίας θα έρθει για να μείνει.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ