Από την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα, κρατικά και μη σάιτ στο Ισραήλ έχουν δεχθεί περισσότερες από 44 εκατομμύρια κυβερνοεπιθέσεις, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας την Κυριακή. Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβαν οι Anonymous, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δώσουν τη δική τους απάντηση στον «βάρβαρο και κτηνώδη τρόπο μεταχείρισης των Παλαιστινίων», όπως γράφουν οι ίδιοι.
«Ο πόλεμος διεξάγεται σε τρία μέτωπα», έγραφε την Κυριακή ο Carmela Avner, Chief Information Officer της ισραηλινής κυβέρνησης. «Το πρώτο είναι το πραγματικό πεδίο της μάχης, το δεύτερο είναι τα social media και το τρίτο είναι οι κυβερνοεπιθέσεις. Οι δράστες προσπαθούν να παρεμποδίσουν την πρόσβαση στις κρατικές ιστοσελίδες σε καθημερινή βάση. Επομένως, αυτή τη χρονική στιγμή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατεύσουμε τα ηλεκτρονικά μας συστήματα».
Παρόλο που ο Avner παραδεχόταν το εύρος των επιθέσεων, ισχυρίστηκε ότι η αποτελεσματικότητά τους ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. «Τώρα δρέπουμε τους καρπούς των επενδύσεων που κάναμε τα τελευτεί χρόνια για τη θωράκιση των συστημάτων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Yuval Steinitz, σε γραπτή του δήλωση. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, ο Steinitz υποστήριξε πως όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχουν παρουσιαστεί προβλήματα σε ένα μόλις σάιτ, κι αυτό για 10 λεπτά.
Οι Anonymous, από τη μεριά τους, ανάρτησαν μία λίστα από 650 Ισραηλινά σάιτ που έχουν θέσει εκτός λειτουργίας ή έχουν βανδαλίσει («deface») από την περασμένη εβδομάδα. «Έχουν “ρίξει” σάιτ, διέγραψαν βάσεις δεδομένων και υπέκλεψαν αρκετούς λογαριασμούς e-mail και κωδικούς», είναι η εκτίμηση του Casey Chan από το σάιτ τεχνολογίας Gizmodo. «Είναι εντυπωσιακό το τι έχουν καταφέρει».
Ένα μήνυμα από τον λογαριασμό των Anonymous στο Twitter, το πρωί της Δευτέρας, μιλά για μία άλλη ομάδα χάκερ, η οποία κατάφερε να διεισδύσει στις ισραηλινές εκδόσεις πολλών σάιτ της Microsoft, όπως του Bing, του MSN και του Skype. Έτσι, όποιος επισκεπτόταν το πρωί της Δευτέρας τη μηχανή αναζήτησης της Microsoft έβλεπε ένα κείμενο καταγγελίας της πολιτικής του Ισραήλ, αντί για τη συνηθισμένη κεντρική σελίδα.
«Η Microsoft γνωρίζει για τις συγκεκριμένες επιθέσεις στις ιστοσελίδες της και προσπαθεί να τις επαναφέρει σε λειτουργία», δήλωσε το πρωί της Τρίτης εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας στο CNN. «Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως έχουν υποκλαπεί πληροφορίες πελατών, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουμε τους χρήστες», πρόσθεσε.
Πάντως, σε μία ιστοσελίδα που σχετίζεται με τους Anonymous, πρόσφατα αναρτήθηκε μία νέα απειλή: «Ο Νοέμβριος του 2012 θα μείνει αξέχαστος στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. Κυβέρνηση του Ισραήλ, σού κηρύξαμε κυβερνοπόλεμο».
Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι το παραπάνω σχόλιο δείχνει πως οι κυβερνοεπιθέσεις θα κλιμακωθούν. «Πέρα από τις επιθέσεις DDoS για το μπλοκάρισμα σάιτ, οι χάκερ επιδίδονται επίσης σε πιο εξελιγμένες επιθέσεις απέναντι σε οποιονδήποτε ευάλωτο στόχο, με συνέπεια ήδη να έχουν διαρρεύσει στο Web δεκάδες χιλιάδες προσωπικά δεδομένα ισραηλινών πολιτών και υποστηρικτών της χώρας», γράφει ο Andy Greenberg από το περιοδικό Forbes.
Στο ίδιο κύματος κινείται και η γνώμη του μπλογκ τεχνολογίας TheNextWeb. «Παρόλο που σίγουρα η ισραηλινή κυβέρνηση θα έχει αντίγραφα των βάσεων δεδομένων που εξαφανίστηκαν, οι επιθέσεις δεν περιορίζονται στο να “υπερφορτώνουν” ιστοσελίδες και να τις θέτουν εκτός λειτουργίας. Στην “εκστρατεία” κατά του Ισραήλ φαίνεται να εμπλέκονται πολλοί χάκερ οι οποίοι θέλουν να κάνουν πραγματική ζημιά, ή τουλάχιστον να προκαλέσουν κάτι παραπάνω από το να “ρίξουν” προσωρινά μια ιστοσελίδα».
Άλλοι αναλυτές πάντως υποστηρίζουν ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, οι απειλές των Anonymous έχουν αποδειχθεί «πυροτεχνήματα». «Σήμερα, οι χάκερ δεν έχουν το ταλέντο και τον συντονισμό που είχαν κάποτε», υποστήριξε τη Δευτέρα ο Sam Biddle από το Gizmodo.